String bursting after string job

Discussion in 'Badminton Stringing Techniques & Tools' started by Antxn, Dec 4, 2019 at 5:08 PM.

  1. Antxn

    Antxn New Member

    Joined:
    Feb 7, 2016
    Messages:
    17
    Likes Received:
    1
    Location:
    Singapore
    Hi badminton forum, i have a problem

    I have a crank operated stringing machine at home. Yesterday night i was stringing my Armortec 700 with BG 66 Maxima at 25lbs. After the string the job was done, i checked the racket and the string and everything was fine. I went to sleep afterwards. This morning i woke up and when i was about the get change, i realise the string had burst at around the 10/2 o clock position.

    This is not the first time that time that this had happened to me. It also happen when i was stringing my friend'a Aeronaut 7000i.

    I realise that both the Armortec 700 and Aeronaut 7000i had the square kind of grommet installed at the top half of the racket.

    However, i strung Bg 80 at 25lbs on the armortec 700 and everything fine.

    Anyone know how to tackle this problem? Thanks!
     
  2. aqua26

    aqua26 Regular Member

    Joined:
    Oct 17, 2012
    Messages:
    111
    Likes Received:
    10
    Occupation:
    Sports Shop Owner
    Location:
    Mumbai, India
    Can you upload some photos of the break.

    Sent from my CPH1969 using Tapatalk
     
  3. Antxn

    Antxn New Member

    Joined:
    Feb 7, 2016
    Messages:
    17
    Likes Received:
    1
    Location:
    Singapore
    I removed the string already, the frame was distorted when i saw the break. First thing in my mind was to cut the string. But i have a photo of it right after i strung it. I can highlight it for you[​IMG]

    Sent from my SM-G975F using Tapatalk
     
  4. Antxn

    Antxn New Member

    Joined:
    Feb 7, 2016
    Messages:
    17
    Likes Received:
    1
    Location:
    Singapore
    By the way the frame didn't crack. The racket is fine

    Sent from my SM-G975F using Tapatalk
     
  5. kwun

    kwun Administrator

    Joined:
    Apr 24, 2002
    Messages:
    40,184
    Likes Received:
    1,175
    Occupation:
    BC Janitor
    Location:
    Santa Clara, CA, USA
    did you check the condition of the grommet? AT700 has those grommet that is relatively soft. potential they need to be replaced.
     
  6. Antxn

    Antxn New Member

    Joined:
    Feb 7, 2016
    Messages:
    17
    Likes Received:
    1
    Location:
    Singapore
    Yup check already, they were only used once. Just recent got this armortec 700

    Sent from my SM-G975F using Tapatalk
     
  7. Antxn

    Antxn New Member

    Joined:
    Feb 7, 2016
    Messages:
    17
    Likes Received:
    1
    Location:
    Singapore
    Can it be because of the cranking speed?

    Sent from my SM-G975F using Tapatalk
     
  8. Super85

    Super85 Regular Member

    Joined:
    May 14, 2012
    Messages:
    436
    Likes Received:
    84
    Location:
    Sweden
    Then you’re fast! Check the gripper and the clamps for if you can find some sharp edges. If you got the cut from above, then it can be the grommets, or you have tied the knot too hard so it has cut off the string in the end, if it happend at the knot
     
    speCulatius likes this.
  9. Antxn

    Antxn New Member

    Joined:
    Feb 7, 2016
    Messages:
    17
    Likes Received:
    1
    Location:
    Singapore
    Then i guess it's the grommet. The string snapped at the top.

    Sent from my SM-G975F using Tapatalk
     
  10. Super85

    Super85 Regular Member

    Joined:
    May 14, 2012
    Messages:
    436
    Likes Received:
    84
    Location:
    Sweden
    Nice racket btw...with full grommetstrips, it’s a keeper! :)
     
  11. Antxn

    Antxn New Member

    Joined:
    Feb 7, 2016
    Messages:
    17
    Likes Received:
    1
    Location:
    Singapore
    Haha! Thanks! Have been looking for this for quite a while

    Sent from my SM-G975F using Tapatalk
     
    Super85 likes this.
  12. emjay

    emjay Regular Member

    Joined:
    Aug 2, 2002
    Messages:
    269
    Likes Received:
    36
    Occupation:
    IT minion
    Location:
    Peterborough, UK
    Maybe check your string mover/awl, the strings could be getting damaged when going through the shared holes at the top?
     
  13. Antxn

    Antxn New Member

    Joined:
    Feb 7, 2016
    Messages:
    17
    Likes Received:
    1
    Location:
    Singapore
    I don't think that's the problem because it only occurs when i string the Armortec 700, Armortec 700 Dragon and aeronaut series, all with the square grommets...
    But i check the awl just to be safe! Thanks for the heads up!

    Sent from my SM-G975F using Tapatalk
     

Share This Page